Til forsidenVeddum.dk Find ord eller søg i index, nyt eller oversigtSøg Kontakt til veddum.dkKontakt

Til forsidenAvisEfterlysninger

 

Hjemmelavet pistol fra smeden i Veddum

Smedens pistolJeg hedder Søren Rasmussen og arbejder som frivillig på Frihedsmuseet i København. Sidste sommer fik vi indleveret en pistol, som var flot, men hjemmelavet.

Det eneste vi fik oplyst var, at den skulle være lavet af Smeden i Veddum under Besættelsen 1940 - 45.

Har du nogen oplysninger om smeden på den tid, og lyder historien sandsynlig?

Med venlig hilsen, Søren.

 

01.04.2013 Kommentertop

Kommentarer

02-04-2014: Danny Juul Jensen: Det lyder sandsynlig jeg tror det var en smedesvend ved Åge Jønson Granat der gik under navnet smed Christian han var lokal frihedskæmper og med til at modtage nedkastninger i skovkanten ved Trommelholt.

07-04-2014: Jeg har modtaget en længere redegørelse fra Søren Bragh Frederiksen vedr. Smej Kristians  aktiviteter i Veddum 1940 - 45. Det er særdeles spændende. Tak for din hjælp. Med venlig hilsen, Søren.

 

Kære Søren Rasmussen.

Via Orla Jørgensen i Veddum, hvorfra jeg selv kommer, har jeg modtaget din mail vedrørende ”Veddum-pistolen”.

Det eneste person, som jeg kunne forestille mig at have lavet pistolen, er smedesvenden Christian/Kristian, som var ansat hos smedemester Aage Jønsson Granat i Veddum.

Jeg er opfødt i Veddum og var der indtil, at jeg i 1956, med en pæn præliminæreksamen som ballast, blev elev i Toldvæsenet. Jeg er en årgang 1938 og kan da huske lidt om, hvad der skete i Veddum i krigsårene. Jeg husker derfor  tydeligt ”Smej Kristian”, som han blev kaldt i daglig tale. Han var én af vi drenges helte i Veddum, fordi han havde været med i Veddum-gruppen under krigen. Veddumgruppen modtog 2-3 nedkastninger så sent som i april måned 1945.

Jeg har i skriftet  ”Barn af Himmerland” fra 2012(Lions Club Himmerland) skrevet en artikel om min barndom og ungdom i Veddum og i den forbindelse skrev jeg også om Smej Kristian’s sabotagehandling i sommeren 1944”. En lys sommernat i juli måned 44, måske ved 4-5 tiden, lød der et allerhelvedes stort brag i Veddum.  Umiddelbart efter kunne man høre, at et menneske i jernbeslåede træsko kom løbende op gennem  byens ”hovedgade”. Min far var stået op og  havde straks lukket sovekammervinduet, der vendte ud til gaden, op.  Da han ser personen, der kom løbende, sagde min far og det husker jeg tydeligt: ”Det var sgu Smej Kristian”. Op ad dagen blev det så klart for mange folk i Veddum, at det var værnemageren Peter Als’s (kaldet ”Als Peter”), generator, at Smej Kristian havde saboteret med en eller anden ladning sprængstof. Als Peter lavede faskiner og generatorbrænde til værnemagten og udførte en del kørsel med byggematerialer i forbindelse med udbygningen af Fliegerhorst Aalborg West(Rødslet).  - Aalborg West var på den tid den største lufthavn i Nordeuropa ( omkring 20 km2).

Selvom nogle få Veddum-borgere den nat så Smej Kristian i fuld fart løb op ad bygaden og hjem til sit værelse hos smedemester Jønsson Granat, så var der ingen i Veddum, der kunne finde på at angive Smej Kristian til den tyske forlægning i Veddum Sal(forsamlingshuset) eller Gestapo eller det tyske politi.  - Som jeg husker det, forlod Smej Kristian Veddum i begyndelsne af 50’erne og flyttede til sin hjemby (har glemt navnet) vest for Støvring. Det var et ”tab” for Veddum.

Værnemageren, ”Als Peter”, blev hentet af Modstandsbevægelsen, den 5. maj og indsat i Arresten i Terndrup sammen med andre værnemagere og nazivenlige personer, såsom Grev Schimmelmann fra Lindenborg, godsejer Juul fra Willestrup, godsejer O H Jørgensen fra Høgholt  m.fl

M.v.h.

Søren Bragh Frederiksen

Læs om Modstandsgruppen i Veddum

Efterlysninger og hilsner:


 

Kommenter 19.01.2021