Til forsidenVeddum.dk Find ord eller søg i index, nyt eller oversigtSøg Kontakt til veddum.dkKontakt

Til forsidenAvisEfterlysninger

 

Erred nuen i Weddum, dæ kan howe, hva 'Smej Kristian' hied te ætternavn?

I forbindelse med at jeg for tiden arbejder med at finde ud af, hvem der egentlig var med i den modstandsgruppe,  Veddum-gruppen, og som var med til at modtage våben inde i Trommelholt, beder jeg  om hjælp med at finde efternavnet på den smedesvend, som man kaldte ”Smej-Kristian/Christian” og som var ansat hos smedemester Aage Jønsson Granat i Veddum.(i dag: Veddum Hovedgade 12, Veddum, 9560 Hadsund.

Sammen med Hanne Sloth Jeppesen har jeg fundet ud af, at ”Smej-Kristian” nogle få efter befrielsen rejste tilbage til sin hjemby, Sørup (vest for Støvring). I den forbindelse har jeg kontaktet Sørup Sogns Menighedsråd. Et af menighedsrådets medlemmer, Kirsten Petersen, har lovet mig at kontakte en del af sognets ældre mennesker og spørge dem om, om de kan huske ”Smej-Kristian” og hvad hans fulde navn var og hvornår han er født og hvornår han døde.

Når jeg har alle 10 medlemmer af Veddum-gruppen registreret (fulde navn – fødselsdag og –år, dødsdag og –år) bliver Veddum-gruppen registreret i Modstandsdata-basen på Frihedsmuseet i København.

Jeg har nemlig en god støtte i Bruno Bruun, der bor i Terndrup. Bruno var kun 17-18 år, da han kom med i Veddum-gruppen og var med til de 2 nedkastninger, der skete inde i Trommelholt, ca 500 m vest for Ballegaard, den 20. april og 25. april 1945, altså kun 10 dage før Befrielsen den 4. maj. Brunos far, Jens Bruun var gruppeleder i Veddum-gruppen.

Jeg ser frem til, at der er nogen i Veddum, der ved noget om ”Smej-Kristian” og hvad hans efternavn var.

 

Med venlig hilsen

Søren Bragh Frederiksen

Udsigten 26

Mobil 29 28 03 98

Smedens pistol

Kommentar 01-05-2021

I 1940 boede der en smedesvend hos smedemester Granat, han hed Kristian Jensen og var 21 år, mon ikke det er ham.

Familien i 1940: Åge Vildmose Jønson Granat 1904 Husfader smedemester, Dagny Granat 1904 Husmoder, Kristian Jensen 1919 Smedesvend, Walter Granat 1932 Smedesvend, Hugo Granat 1934 Smedesvend

Se folketælling 1940 på arkivalier online

 

Kommenter 01.05.2021


Efterlysninger og hilsner:

  • Foto af Emilie Wilhelmsen  i Brugsen
    Emilie Wilhemsen