Til forsidenVeddum.dk Find ord eller søg i index, nyt eller oversigtSøg Kontakt til veddum.dkKontakt

Veddum.dk/Veddum Avis/Efterlysninger

Nu mangler vi billeder med kirsebæremner fra gamle dage

Kirsebærtræerne er plantet langs cykelstien fra Skelund til Veddum, nu mangler vi billeder med kirsebæremner fra gamle dage.

I Ålborg Stiftstidende kunne man den 24. maj 1912 læse følgende om egnen omkring Veddum: ”Kirsebærtræerne i blomst – det er som et uhyre hvidt, blødt tæppe, en dyne af lette, hvide Edderdun, skjulende de grønne marker og den sorte jord under et bugnende, duftende blomstertæppe”. Et andet sted i artiklen hedder det ”I Japan holdes nationalfest, når kirsebærtræet blomstrer” og ”Man kommer f. eks. til Veddum by. Fra Stationen ser man den næsten ikke. Den er helt begravet i hvide træer. Hist og her stikker en vindmølle op fra de hvide kroner eller en stump tagryg eller en skorsten, hvorpå står en stork, som med sit lange næb piller sig i brystfjerene. Veddum by er begravet i kirsebærblomster”.

Gennem de 100 år, der er gået siden, er kirsebærtræerne blevet færre og færre. De har ikke længere den store betydning for egnens økonomi. Dengang blev alt andet sat til side, når kirsebærrene var plukkemodne – det var her de store penge var. I dag har kirsebærrene ingen betydning for egnens indkomster, men det kan den måske få igen.

Som en del af et projekt under NaturErhvervsstyrelsen er kirsebæralleen fra Skelund til Veddum er nu blevet genplantet fuldt ud.

Sidst i november blev de sidste kirsebærtræer plantet langs cykelstien fra Skelund til Veddum. Hele efterplantningen er foretaget med kirsebærtræer, der er lavet ud fra de oprindelige kirsebær, der er beskrevet som ’Veddum kirsebær’. Podekviste til de nye træer er klippet i nogle af de oprindelige gamle træer i Veddum.

Hele projektet er støttet med midler fra NaturErhvervsstyrelsens pulje til plantegenetiske projekter. Det vil sige at pengene til projektet kommer fra EU og Staten. Det sidste som mangler for at afslutte projektet er et hæfte med historien om kirsebærrene i området.

Efterlysning af fotodokumentation

I den forbindelse efterlyses billeder, der relaterer til kirsebærplukning eller andre aktiviteter omkring kirsebær i området omkring Skelund og Veddum. Vi håber der imellem avisens læsere er nogle, som ligger inde med gamle billeder hvorpå der er aktiviteter med kirsebær. I den kommende tid er der mange fridage, så måske skulle man gå de gamle fotoalbum igennem sammen med børn og børnebørn for at se, om der ikke var et billede med kirsebærrene, som kunne have historisk interesse. Har du billeder og en historie, som du gerne vil dele med andre, kan du kontakte projektleder Villy Mougaard fra Blomstergården ved Viborg på tlf. 86 65 12 88 eller på mail info@blomstergaardenvedviborg.dk

Ideen med projektet er at skabe fornyet opmærksomhed om den del af vores kulturhistoriske arv, der omhandler kirsebærrene på egnen omkring Veddum. I en tid, hvor der er fokus på lokale fødevarer, kan man godt forestille sig en lokal produktion af kirsebærvin og syltede kirsebær til sovsen til ris a la manden til jul fra de oprindelige Veddum kirsebær. Folkene bag projektet håber at dette er startskuddet til en ny æra for kirsebærrene i lokalområdet.

Yderligere information kan fås hos Danny Juul Jensen på tlf. 98 58 54 54 (mobil 30 30 11 76) eller hos projektleder Villy Mougaard på tlf. 86 65 12 88 (mobil 40 14 59 78).

Havekonsulent

Villy Mougaard

www.blomstergaardenvedviborg.dk 

Læs mere:

Veddumkirsebær

09.12.2014 Kommentertop