Til forsidenVeddum.dk Find ord eller søg i index, nyt eller oversigtSøg Kontakt til veddum.dkKontakt

Til forsidenOplandHyltvejTransformatortårnet

 

Andelsselskabet Veddum Elektricitetselskab

Den 17. november 1922 kl. 18:00 kunne Laust Peter Laustsen som den første tænde for det elektriske lys i Veddum. Gårdejer Laust Peter Laustsen, Tornhøjgård havde varmt anbefalet anlæg af et lokalt net samt bygning af transformertårn og opstilling af lavspændingsmaster. Projektet omfattede 50 lysforbrugere med ca. 800 lampesteder og 30 kraftforbruger med 150 hk motorer. Det omfattede 8 km. ledningsnet og et transformertårn. Strøm fik man fra Aalborg, og ikke fra Randers Elværk, som allerede forsynede Hadsund by.

Den 17. november 1922 kl. 18:00 kunne Laust Peter Laustsen som den første tænde for det elektriske lys i Veddum.

Gårdejer Laust Peter Laustsen, Tornhøjgård havde varmt anbefalet anlæg af et lokalt net samt bygning af transformertårn og opstilling af lavspændingsmaster.

Projektet omfattede 50 lysforbrugere med ca. 800 lampesteder og 30 kraftforbruger med 150 hk motorer. Det omfattede 8 km. ledningsnet og et transformertårn.

Strøm fik man fra Aalborg, og ikke fra Randers Elværk, som allerede forsynede Hadsund by.

Det første transformertårn blev bygget af den lokale murermester Johan Sauer på Hyltvej mellem byen og baneoverskæringen. I 1954 når selskabet op på 250 andelshavere og to år senere udvides nettet til flere medlemmer og et stigende forbrug.

Det første transformator tårn må erstattet af 2 nye tårne. Det der endnu står på Hyltvej 41a blev bygget af murermester Arthur Jørgensen og det andet på Mosevej blev bygget af en anden lokal murermester Laurits Larsen.

Udbygningen forsatte med nye transformere bl.a. i 1971 på Porsgårdens mark og i 1976 syd for Veddum.

I juni 1976 overtog Himmerlands Elforsyning (HEF) nettet.

I år 2000 blev tårnet på Hyltvej taget ud af brug. Tårnet blev overtaget af Veddum landsbylaug, som har ført det tilbage til dets oprindelige udseende og åbnet det for besøgende.

Transformatortårnet er en såkaldt 20/0,4 kV station. De vil sige at transformatoren ændre den modtagne spænding fra 20.000 Volt til 400 Volt.
Tårnet modtog strøm via luftledninger, der kom ind i toppen af tårnet. Transformeren stod på gulvet og de 400 Volt sendes ud til forbrugerne gennem kablet i gulvet lige inden for døren.

Strømmen kunne afbrydes på et håndtag, når der skulle arbejdes i tårnet.

1 / 4
Tegning af transformatortårnet på Hyltvej
2 / 4
Læs mere i tårnet
3 / 4
Sikringer
4 / 4
Betjeningshåndtag til adskiller

Tegning af transformatortårnet på Hyltvej
Læs mere i tårnet
Sikringer
Betjeningshåndtag til adskiller

 

Kommenter 03.01.2024