Til forsiden/adresser/Kærvej/Kærvej 92

Kærvej 92 002

<<Til Kærvej 92 001


De har 100 sortbrogede malkekøer og 105 ha jord. Gården ligger kun 3 meter over havet. Ernst Hørlück er uddannet landmand og er formand for brancheudvalget af økologiske mælkeproducenter i Økologisk Landsforening. Ernst Hørlück bor på gården med sin kone Tina og deres 4-årige datter Kristine.

Sidst rettet 3. juli 2007

Aksel og Linda Kaptain.. 2

Se køerne danse på Kærvej 2

Fra profitøkolog til idealist. 2

Mælk til astronauter. 2

Behov for nye økologer. 3

Aksel og Linda Kaptain

I 1963 overtog Aksel og Linda ”Thomasminde”. Dengang var der 8 køer, 26 søer og 50 høns. I 1971 blev hønsene sat ud til fordel for en større kostald og i 1997 solgte de gården.

Se køerne danse på Kærvej

Artikel fra Hadsund Folkeblad 24. april 2007

VEDDUM: Ernst Hørlück, der er økologisk landmand, lukker sine køer ud på græs mandag formiddag den 30. april, hvor børnehaver, andre institutioner og interesserede er velkomne til at kigge forbi og se køerne danse.

Der vil også være mulighed for at hilse på - og klappe - kalvene.

Når solen skinner, græsset er saftigt, og man har tilbragt hele den kolde vinter i en stald, er årets højdepunkt for en ko at løbe ud over græsmarken på en varm forårsdag. Køerne danser, leger, spjætter og tjatter glade til hinanden.

De økologiske køer er naturligvis ikke de eneste, der kommer på græs, men økologireglerne siger, at de økologiske køer har krav på at komme på græs hele sommerhalvåret. Der findes ikke tilsvarende krav for almindelige køer. Undersøgelser viser, at der er en hel del ikke-økologiske køer, der aldrig kommer ud af deres stald og får oplevelsen af at stå på marken og stikke mulen i en tot frisk græs.

Kaervej 92 Thomasminde Ernst Hørlück

Fra profitøkolog til idealist

Da Ernst Hørlück lagde om til økologi i 1998, var det primært for pengenes skyld.

Men han blev hurtigt mere og mere grebet af, hvordan alting hænger sammen i økologien, og nu kan han ikke drive landbrug på andre måder.

Ernst Hørlück og hans kone Tina købte deres gård på en varm sommerdag i 1997.

- Vi blev især lokket af den børnevenlige strand i Øster Hurup bare fem kilometer herfra, fortæller Ernst.

Gården nær Veddum ved Hadsund ligger kun 3 meter over havets overflade, og det kan give problemer, især når det regner en hel vinter. Folkene på egnen døbte de lokale vindmøller om til en havmøllepark denne vinter.

- Men det er faktisk forbløffende så hurtigt alting er tørret igen, efter foråret er kommet, siger Ernst Hørlück, der ud over selv at være økologisk mælkeproducent også er formand for brancheudvalget for økologiske mælkeproducenter i Økologisk Landsforening.

Mælk til astronauter

Da Ernst Hørlück lagde om til økologi i 1998, var han med egne ord profitøkolog.

- Siden blev økologien en sygdom, smiler han.

- Og nu er det enten eller. Jeg ville hellere sælge gården end drive konventionelt landbrug. Den holistiske tilgang til tingene er vigtig for mig. At der er en samhørighed med, hvor godt det går i marken, og hvordan det bagefter går med køerne. Det er en stor faglig udfordring at forebygge, fordi man ikke har de samme muligheder for at bekæmpe. Rettidig omhu er økologiens nøgleord, fordi sprøjtemidler og billigt tilskudsfoder ikke er en mulighed, siger Ernst Hørlück

Han har stor ros tilovers for Arla, fordi de tog ham ind som økologisk mælkeleverandør i 1998, selv om han ligger så langt fra alfarvej, at hans mælk endnu ikke bliver hentet økologisk. Det vil sige, at han driver landbruget økologisk og får en økologisk pris fra Arla, men mælken bliver blandet med konventionel mælk og solgt som sådan, så snart den forlader gården.

- Det sker heldigvis, når jeg sover, siger Ernst med et glimt i øjet:

- Jeg plejer at sige, at min mælk enten skal ud i rummet eller til Afrika. For de vejer den ind på en fabrik i Svenstrup, der fremstiller mælkepulver, blandt andet til ulandsbistand og til NASA.

Behov for nye økologer


Ernst Hørlück mener, at udfordringerne for økologien på kort sigt bliver at skaffe korn og få landmænd til at lægge om til økologi.

- Omlægningen har holdt pause i otte år, men det har strukturudviklingen ikke. Og hvordan motiverer vi folk med 300 køer til at lægge om? Det bliver et kæmpe opgave over de næste år, for der bliver behov for en ny omlægningsbølge, siger Ernst Hørlück.

På langt sigt mener Ernst Hørlück, at økologerne skal blive ved med at udvikle økologien:

- Jeg er glad for, at man arbejder så seriøst med en plan for udfasning af konventionelt gødning og halm. Vi skal også have fokus på energispørgsmålet, som jeg er sikker på, bliver et vigtigt emne overalt de næste år.

Selv om Ernst Hørlück er politisk engageret, er det ikke ham, der råber højest, når økologerne holder møder: - Jeg siger ikke så meget, når der er mange mennesker samlet. Jeg arbejder i korridorerne i stedet for på scenen, fortæller Ernst.

Til gengæld arbejder Ernst på andre scener - én gang om året spiller han nemlig med i den lokale dilettantforestilling i Veddum.