Til forsidenVeddum.dk Find ord eller søg i index, nyt eller oversigtSøg Kontakt til veddum.dkKontakt

Til forsidenByturVeddum Hovedgade

 

Veddum Hovedgade 12

Siden engang i 1800-tallet har der været smedie i enden af beboelsen, men i 1917 opførtes den fritliggende smedje på byjord. Smedjen virkede her til 1973, hvor den flyttedes til Rønholt.

Søren Bragh fortæller:

Jeg har som knejt stået mange gange i Smedien oppe ved  "Granat-Smejen" om vinteren, når vi kælkede oppe i Vestgyden og Boel-Pier kom ud og strøede aske på den smalle gyde,som den jo var. Det var vi jo sure over, fordi det tog jo farten af vore slæder, når der var strøet aske. Når vi frøs meget om hænderne , gik vi gerne hen i smedien og varmede hænderne ved essen og fik en snak med smej Kristian.

Det er ikke mange gamle Veddum'er tilbage, som man kan spørge om besættelsestiden. Jeg vil nemlig gerne vide, hvad Smej Kristian/Christian hed til efternavn. Den eneste, jeg kan komme i tanker om, er Aksel Jellesen, der bor nede   Vandkæret og som er gift med Dagny. Jeg ved bare at Smej Kristian rejste fra Granat-Smejen i første halvdel af 50'erne og at han rejste tilbage til sin hjemby, en landsby ikke langt fra Støvring. Jeg mener at den hed Sjørup.

Læs mere om Smej Kristian og hans hjemmelavede pistol, der nu er indleveret til frihedsmuseet under veddum avis/efterlysninger

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

2007
Lokalhistorisk
1959 Sylvest Jensen Luftfoto; Det Kgl. Bibliotek.
Lokalhistorisk
Lokalhistorisk
Lokalhistorisk
Lokalhistorisk

  • Hovedgaden 11
    Hovedgaden 11

  • Hovedgaden 13
    Hovedgaden 13


 

Kommenter 09.08.2020