Til forsiden /adresser/HovedgadenTilbage til sidste Frem til næste

Kulturhuset Veddum Sal af 1884, Hovedgaden 3

I 1880 stiftede fremsynede og initiativrige mænd og kvinder en afholdsforening i Veddum. Foreningen købte i 1883 en udstillingsbygning i Aalborg. Bygningen, som oprindelig vor opført som træbygning på landmandsforsamlingen i Karolinelund (der hvor Tivoli ligger i dag), blev revet ned og transporteret de 42 km. til Veddum i hestevogne. Her blev den genopført som Østhimmerlands første og største forsamlingshus, der blev indviet i august 1884.

Løverne, som er Veddum Sals kendetegn, blev også købt på landmandsforsamlingen, og har holdt vagt siden 1884. Sammen med løverne købte Søren Rytter en buste af Kong Christian IX. Busten ville afholdsforeningens bestyrelse ikke have stående i salen. Det fik Søren Rytter til at melde sig helt ud af afholdssagen -ville de ikke have kongen, kunne de også blive fri for Søren Rytter!

Salen blev frem til 1978 drevet af Veddum Afholdsforening med skiftende værter, herefter overgik den først til selvejende institution og senere foreningsejet med bestyrelsen, som den arbejdende kraft.

Ud over anvendelse til familie- og årstidens fester, flæskespil, præmiewhist m.v. bruges lokalerne til aftenskole, loppemarkeder, dilettant, generalforsamlinger m.m.

Læs om Veddum sal i dag under foreninger eller forsamlingshuset Veddum sal under telefonbog. Se flere billeder fra Veddum sal.


Kommenter

14.09.2018