Til forsidenVeddum.dk Find ord eller søg i index, nyt eller oversigtSøg Kontakt til veddum.dkKontakt

Til forsidenMidtbyenVeddum Hovedgade40

 

Historien om Veddum IF

Uddrag fra Gammelt Nyt nr. 14 1993:

Tidlig idræt i Veddum

Før Veddum Idrætsforening

Den officielle stiftelse af Veddum Idrætsforening fandt sted den 7. maj 1929, men også i tiden før, har der været dyrket organiseret idræt i Veddum, idet Veddum Skytte- og Gymnastikforening kan skrive sig tilbage til 1886. Skytte- og Gymnastikforeningen afløstes senere af gymnastikforeningen ”Fremad”.

Der blev også spillet fodbold, for i 1910 blev indkøbt en fodbold, målpæle og der blev lejet en fodboldbane.

Pokalstævne

Der blev afholdt årlige fodboldstævner. Der blev spillet fodbold i to rækker, en række for 1. holdene og en række for 2. holdene.

De deltagende fodboldhold kom fra f.eks. Mou, Kongerslev, Øster Hurup, Helberskov og Bælum. På et meget tidligt tidspunkt var der også deltagende hold fra Solbjerg og Graverhusene, hvor man må antage, der har været afholdt tilsvarende pokalstævner.

Læreren hyres til gymnastik

Senere, i 1914 – 1915, bliver forholdene dog noget bedre, idet det konstateres, at der nu er penge til at betale gymnastiklæren i alt 40 kr. for at lede gymnastikken i en vintersæson.

I 1925 ledede Havemose, 2. lærer ved Veddum skole gymnastikken i en sæson.

Det er helt sikkert, at gymnastikken på dette tidlige tidspunkt, formentlig allerede fra omkring 1912, har været den bærende del af idrætten i Veddum, men også andre idrætsaktiviteter har været fremme, idet det fortælles, at der i årene frem til vor forenings stiftelse i 1929 har været arrangeret boksekamp i Veddum.

Landsstævne i gymnastik på Dybbøl Banke

1928 Gymnastikstævne Dybbøl

Flere deltagere fra Veddum, deltog i landsstævne i gymnastik på Dybbøl Banke i 1928. Gymnasterne, der deltog i dette sommerstævne, fortæller med strålende øjne og glade smil om den oplevelse, det var for dem at være med i dette arrangement, der naturligvis havde medført lang tids forudgående træning sammen med gymnaster fra Skelund, Als og Øster Hurup. Oplevelsen blev vel ikke mindre af, at stævnet blev afholdt på Dybbøl Banke, der dengang, som nu, var et sted, der var særdeles landskendt og værdsat som lidt af et nationalt samlingssted.

Fortsæt til Veddumidræt i 1930'erne

 

Kommenter 07.03.2023