Til forsiden /adresser/Hovedgaden/

Veddum Hovedgade 12

<<Til Hovedgaden 11

adresser
Kort

Til Hovedgaden 13>>

Hovedgaden 12 2007 Hovedgaden 12 Hovedgaden 12 Hovedgaden 12 Hovedgaden 12 Hovedgaden 12 B1542 Hovedgaden 12 B2382

Siden engang i 1800-tallet har der været smedie i enden af beboelsen, men i 1917 opførtes den fritliggende smedje på byjord. Smedjen virkede her til 1973, hvor den flyttedes til Rønholt.

Søren Bragh fortæller:

Jeg har som knejt stået mange gange i Smedien oppe ved  "Granat-Smejen" om vinteren, når vi kælkede oppe i Vestgyden og Boel-Pier kom ud og strøede aske på den smalle gyde,som den jo var. Det var vi jo sure over, fordi det tog jo farten af vore slæder, når der var strøet aske. Når vi frøs meget om hænderne , gik vi gerne hen i smedien og varmede hænderne ved essen og fik en snak med smej Kristian.

Det er ikke mange gamle Veddum'er tilbage, som man kan spørge om besættelsestiden. Jeg vil nemlig gerne vide, hvad Smej Kristian/Christian hed til efternavn. Den eneste, jeg kan komme i tanker om, er Aksel Jellesen, der bor nede   Vandkæret og som er gift med Dagny. Jeg ved bare at Smej Kristian rejste fra Granat-Smejen i første halvdel af 50'erne og at han rejste tilbage til sin hjemby, en landsby ikke langt fra Støvring. Jeg mener at den hed Sjørup.

Læs mere om Smej Kristian og hans hjemmelavede pistol, der nu er indleveret til frihedsmuseet under veddum avis/efterlysninger

Klik på billederne Send en kommentar, husk at angive titlen
14.09.2018