Til forsidenVeddum.dk Find ord eller søg i index, nyt eller oversigtSøg Kontakt til veddum.dkKontakt
Til forsidenHistorie

 

Veddum i 1960-erne

Veddum i 1960-erne

Her er Veddum ca. 1960. Taget af en af datidens luftfotografer, som drog land og rige rundt, tog billeder fra luften og derefter tilbød dem til en rimelig pris.

Veddum var en driftig by, med et rigt handelsliv dengang. To købmænd, to slagtere, to smede, to bagere, hvoraf min far var den ene, mejeri, snedkeri, brugsforening, vognmand, vejmænd, bladkiosk, barber, alt-mulig-kiosk (Kræmmer's), konfekture og alle mulige håndværkere. Men landbruget var og er den vigtigste profession.

Byen var, selvom størrelsen var lille (Under 500 indbyggere), nærmest selvforsynende. Egen skole(r)var der også. Jeg nåede ikke at frekventere den "store", som året inden jeg skulle derned, blev flyttet til Skelund. Når jeg skriver derned, var det fordi 1. klasse lå for sig selv i et hus oppe ved mejeriet. Der var også en tilhørende lille "skolefrøken" lejlighed. Det daværende lærerpar hed Hjarnå.

Og selvfølgelig var Veddum også med eget forsamlingshus, om man så må sige, for det var retteligt et afholdshotel. I daglig tale bare "Salen". Min barndoms storby var Hadsund, for her var der også tøjbutikker, skotøjshandlere, tandlæger (The Good and the Bad, hhv. Nielsen og Vad...Jeg havde desværre the Bad og mange plomber i dag...)og ikke mindst var der en legetøjsbutik. Der var også biograf, som der også var det i Bælum og Als, men Hadsunds var den mest stabile. Filmen kunne køre uden afbrydelser!!

Billedet af Veddum er en kopi af en kopi, og derfor lidt uskarpt. Men det ses tydeligt, at der er store gårde inde i byen. Så når man spillede fodbold, var det tit i en landlig duft. Og først da det nye klubhus kom til i starten af 70'erne, kunne man få vasket sig efter kampen. Indtil klubhuset blev etableret, foregik omklædningen i Husflidsskolen "Thor". Ingen faciliteter, udover en høvlebænk at lægge sit tøj på. Men jeg har nu tilbragt mange dejlige timer på fodboldbanen.

En lille sjov ting, som jeg lige vil nævne, er, at jeg er født i bageriet ved skolen, og som hedder "STOKHOLM". (Også i dag). Min hustrus fødenavn er Stokholm! Hmmmm...Når man først kommer i gang, er der mange ting som presser sig på, men det må blive en anden gang..... Jeg har kun godt at sige om Veddum og dens indbyggere. Og en særlig tak til Palle Kragh, som utallige gange lagde gård og område til de vilde drenges lege.

Fra Ole Kolbæks hjemmeside http://kolbæk.dk 

Kommenter 14.12.2018