Til forsidenVeddum.dk Find ord eller søg i index, nyt eller oversigtSøg Kontakt til veddum.dkKontakt Om
Til forsiden / Historie

Veddumkjersbær

Kirsebærrene i Veddum

Et af Veddums særpræg er de mange kirsebærtræer, der vokser overalt i byen og oplandet. Egentligt er det et særpræg for hele Sydøsthimmerland, men især Veddum er –har været, velsignet med kirsebærtræer alle vegne. Alle haver, indkørsler, skel og markveje har været kranset af det karakteristiske træ, der siges at være blevet moderne i slutningen af 1700-tallet.

Da træet ikke er vildtvoksende i Danmark, må det være indført til egnen –efter sigende af herremanden Kristen S. Testrup til Wiffertsholm med det formål at give fæstebønnerne ekstra indtægter ved salg af bærrene.

Træets latinske navn er prunus cérasus og på dansk kaldes træet surkirsebær, sortekirsebær, syltekirsebær eller vinkirsebær. I Veddum hedder træet: Kjersbær og i år (2007) er der så mange bær på træerne som aldrig før. Det skulle da lige være dengang i 40-erne/50-erne, hvor pris og overflod af bær toppede, at folk stoppede høsten, og alle på gårdene plukkede kjersbær. Det var så indbringende, at der et sted i Tornskær var penge til nyt tag på ejendommen.

I 1953 kom likørfirmaet Peter F Heering på markedet, og købte surkirsebær op i stor stil til deres "Cherry-Heering".

Det siges, at bønderne, som havde mange kirsebær, afbrød kornhøsten, blot for at plukke kirsebær. Opkøberne i byen samlede kirsebærene i tønder, som de solgte til Hornbecks Fabrikker eller til Peter F Heerings opkøber i Hadsund.

Eventyret endte da vinfirmaet plantede deres egne kjesbærtræer –vist nok på Stevns.

Erik Guldbæk 2007

Veddumkirsebær 2016


 

Kommenter

07.09.2018