Til forsidenVeddum.dk Find ord eller søg i index, nyt eller oversigtSøg Kontakt til veddum.dkKontakt

Til forsidenHistorie

 

Modstandsgruppen i Veddum

Til Erindringer fra fortiden.pdfGunnerup sogns lokalhistoriske arkiv og forening har udgivet erindringer fra fortiden 2013.

Her kan man bl.a. læse Karsten Vandborgs beretning om modstandsgruppen i Veddum.

I begyndelsen af 1944 kom han til Veddum, hvor han kom han i forbindelse med bl.a. skovarbejder Jens Brun.

De våben, der blev hentet ned fra luften i Veddum blev bragt til Gunnerup, hvor de lå i Karstens fars lade.

Våbentransporterne foregik som regel om aftenen i bil, eskorteret af 4-6 mand på cykel. En del våben sendtes med banen, over Gunderup, til Aalborg.

Hen mod krigens slutningen var udrustning til 100 mand gemt i skovene ved Veddum. Da tyskerne beslaglagde biler og køretøjer på vejen, måtte de finde en anden løsning.

Tyskerne brugte strøm fra el-værket og el-værket skulle bruge brænde fra skovene i Veddum. Derfor blev våbnene lagt på en lastbil med et skilt, hvorpå det stod ”Aalborg Elektricitetsværk”. Der blev så lagt 3 m3 brænde ovenpå våbnene, der igen blev afleveret i Gunderup. En vognmand kom fra flyvepladsen og bragte våbnene til Aalborg.

Læs den interessante beretning på http://www.gunderupsogn.dk

Modtagepladsen Veddum havde kodenavnet Bobby og de to nedkastninger fandt sted i april 1945. Se https://www.besaettelsenijylland.dk/historier/modtagepladsen-veddum/.

Gammelt Nyt nr. 68 2020 sætter fokus på modstandsgrupperne i det sydøstlige Himmerland under den tyske besættelse(Als-Hurup, Veddum, Skelund og Hadsund).

Bruno fortæller om nedkastningsgruppen Veddum, som han var medlem af i 1943 - 1945. Bruno er 93 år og den sidste overlevende fra gruppen.

Gammelt Nyt nr. 68 2020

 

Kommenter 27.02.2021

Modstandsgruppen


Historie