Til forsidenVeddum.dk Find ord eller søg i index, nyt eller oversigtSøg Kontakt til veddum.dkKontakt

Til forsidenBeskrivelseKirsebær

 

Brug af kirsebær

Kirsebær er sprængfyldt med sunde stoffer, der har gavnlig effekt på nattesøvnen, humøret og hjerte- karsygdomme skriver Dansk Center for fødevarer og jordbrug.

I 2007 skev Erik Guldbæk om brug af kjersbær:

Ud over anvendelse til dessertvin kan bærrene til stor fornøjelse bruges i den daglige madlavning.

En sovs af kjesbær og rørsukker løfter vaniljeisen eller risalamanden til skyerne.

Er man til kryddersnaps kan det anbefales at fylde en flaske halvt med kjersbær og fylde op med neutral  snaps på 30 – 40 % og lad det trække et par måneder eller til du synes smagen passer.

Eriks opskrifter

Denne delikatesse med Kjesbær stammer fra en opskrift i Samvirke:

Clafoutis med kirsebær

Clafoutis er en klassisk fransk dessert. Der er lidt som en tyk pandekage fyldt med bær, som man bager i oven. I Frankrig beholder man stenene i kirsebærrene, det smager af mere, så det gør vi også, men de kan naturligvis udstenes.

Til 8 stykker:

  • 3 æg
  • 1 dl sukker
  • 1 dl hvedemel
  • 100 g marcipan
  • 3 dl (lige dele mælk og fløde)
  • en knivspids salt
  • en klat smør til formen
  • 2 spsk. sukker
  • ca. 500 g kirsebær
  1. Sæt ovnen på 200 g.
  2. Pisk æg og sukker sammen i en skål
  3. Pisk hvedemelet i
  4. Riv marcipanen med et rivejern lige ned i skålen og rør rundt.
  5. Pisk fløde og lidt salt i og lad stå.
  6. Smør et stort tærtefad på ca. 26 cm med smør og drys det med sukker
  7. Fordel kirsebær i bunden af fadet og hæld til sidst æggemassen over
  8. Stil formen midt i ovnen og bag i ca. 30 min.
  9. Tag tærten ud og server den lun eller kold.
  10. Drys flormelis over lige før servering og pynt med kirsebær. Kan også serveres med kold flødeskum og dryp evt. med kirsebærlikør.

Marmorkage med kirsebærsauce (kogt)

400 g udstenede, syltede kirsebær

Almindelig dej:

  • 60 g smør
  • 2/3 dl sukker
  • 1 æg
  • 2 dl hvedemel
  • 2/3 dl ( 30 g) cremepulver
  • 1 tsk bagepulver
  • 2 spsk mælk
  • 2/3 dl ( 45 g) chokoladeknapper

Chokoladedej

  • 60 g smør
  • 2/3 dl sukker
  • 1 æg
  • 2 dl hvedemel
  • 2/3 dl ( 30 g) cremepulver
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk kakaopulver
  • 3 spsk mælk

Kirsebærsauce

  • 3 spsk majsmel
  • saft fra kirsebærrene
  • 1 – 2 spsk. Kirsch
  • Flødeskum
  1. En buddingform (1 3/4) pensles med smeltet smør eller olie.
  2. Et stort stykke alufolie pensles med smeltet smør eller olie.
  3. Læg et stort stykke bagepapir over den smurte side af alufolien. Fold et læg langs midten.
  4. Kirsebærrene afdryppes og saften gemmes.
  5. Læg kirsebærrene i bunden af formen med 1 spsk. af saften.
  1. Almindelig dej
  1. Smør og sukker piskes luftigt i en lille skål i 2 – 3 min.
  2. Tilsæt æg og pisk det godt sammen.
  3. Vend det sigtede mel, cremepulver og bagepulver i.
  4. Rør mælken i.
  5. Dejen øses over kirsebærrene i formen. Overfladen glattes og chokoladeknapper drysses over den.
  1. Chokoladedej
  1. Smør og sukker piskes luftigt i en lille skål i 2 – 3 min.
  2. Tilsæt æg og pisk det godt sammen.
  3. Vend det sigtede mel, cremepulver, bagepulver og kakaopulve i.
  4. Rør mælken i.
  5. 4. Øs chokoladedejen over den anden dej i formen.
  6. Dækkes med smurt alufolie og bagepapir med alufolien.
  7. Læg låg over folien og luk det til.
  8. Er der ikke låg til formen, bruges et viskestykke med et foldet læg. Det bindes omhyggeligt fast under formens kant, og de fire hjørner bindes sammen og anvendes som håndtag.
  9. Sæt formen på en trefod eller omvendt underkop i en stor, dyb gryde.
  10. Hæld kogende vand i gryden, så de står halvvej op ad formens side.
  11. Bringes i kog; varmen dæmpes og det simrer under låg i 1½ time, eller til der ikke hænger noget ved et grillspyd, der stikkes ind i kagens midte. Tilsæt mere kogende vand efter behov.
  12. Tag formen op og lad den stå i 5 min., inden kagen vendes ud på et fad.
  1. Kirsebærsovs
  1. I en gryde røres majsmel og 1 spsk vand sammen til en glat pasta.
  2. Tilsæt saften fra kirsebærrene og rør det sammen ved jævn varme 3 – 4 min. eller til sovsen jævner. Rør Kirsch i.
  1. Server kagen varm med varm kirsebærsovs og flødeskum.

Gammeldags Kirsebærbudding

  • 125 g smør
  • 4 æg
  • 100 g sukker
  • 200 g mel
  • vaniliesukker
  • ½ kg kirsebær
  • 100 g smør røres hvidt og blandes med 4 æggeblommer, en ad gangen.
  • 100 g sukker, lidt vaniliesukker og så meget mel, at dejen stadig er lind. Dejen skal røres til den slår blærer.

Kirsebær (hvis de skylles, må de trykkes tørre først) og de stiftpiskede æggehvider røres i.

Dejen hældes i en smurt form og bages ½ time .

Kirsebæromelet

  • 1 kg kirsebær
  • 150 g revet brød (rug eller frans)
  • 200 g sukker
  • 1 knivspids kanel
  • 5 æg
  • Reven skal af en citron
  1. Sukker, æggeblommer, kanel og citronskal røres hvidt. De sigtede brødkrummer kommes i sammen med de udstenede kirsebær og de stiftpiskede hvider.
  2. Massen bages ved middel varme i en smurt gratinskål.
  3. Strøs med sukker inden servering.

 

Kommenter 30.07.2020