Til forsiden › Beskrivelse › Kirsebær
I 2007 skev Erik Guldbæk om brug af kjersbær:
Ud over anvendelse til dessertvin kan bærrene til stor fornøjelse bruges i den daglige madlavning.
En sovs af kjesbær og rørsukker løfter vaniljeisen eller risalamanden til skyerne.
Er man til kryddersnaps kan det anbefales at fylde en flaske halvt med kjersbær og fylde op med neutral snaps på 30 – 40 % og lad det trække et par måneder eller til du synes smagen passer.
Denne delikatesse med Kjesbær stammer fra en opskrift i Samvirke:
Clafoutis er en klassisk fransk dessert. Der er lidt som en tyk pandekage fyldt med bær, som man bager i oven. I Frankrig beholder man stenene i kirsebærrene, det smager af mere, så det gør vi også, men de kan naturligvis udstenes.
Til 8 stykker:
400 g udstenede, syltede kirsebær
Almindelig dej:
Chokoladedej
Kirsebærsauce
- Smør og sukker piskes luftigt i en lille skål i 2 – 3 min.
- Tilsæt æg og pisk det godt sammen.
- Vend det sigtede mel, cremepulver og bagepulver i.
- Rør mælken i.
- Dejen øses over kirsebærrene i formen. Overfladen glattes og chokoladeknapper drysses over den.
- Smør og sukker piskes luftigt i en lille skål i 2 – 3 min.
- Tilsæt æg og pisk det godt sammen.
- Vend det sigtede mel, cremepulver, bagepulver og kakaopulver i.
- Rør mælken i.
- 4. Øs chokoladedejen over den anden dej i formen.
- Dækkes med smurt alufolie og bagepapir med alufolien.
- Læg låg over folien og luk det til.
- Er der ikke låg til formen, bruges et viskestykke med et foldet læg. Det bindes omhyggeligt fast under formens kant, og de fire hjørner bindes sammen og anvendes som håndtag.
- Sæt formen på en trefod eller omvendt underkop i en stor, dyb gryde.
- Hæld kogende vand i gryden, så de står halvvej op ad formens side.
- Bringes i kog; varmen dæmpes og det simrer under låg i 1½ time, eller til der ikke hænger noget ved et grillspyd, der stikkes ind i kagens midte. Tilsæt mere kogende vand efter behov.
- Tag formen op og lad den stå i 5 min., inden kagen vendes ud på et fad.
- I en gryde røres majsmel og 1 spsk vand sammen til en glat pasta.
- Tilsæt saften fra kirsebærrene og rør det sammen ved jævn varme 3 – 4 min. eller til sovsen jævner. Rør Kirsch i.
Kirsebær (hvis de skylles, må de trykkes tørre først) og de stiftpiskede æggehvider røres i.
Dejen hældes i en smurt form og bages ½ time . ▲